ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Date generale alegeri locale

Date generale privind alegerile locale în 2016: număr de alegători, componența BEC, Corpul experților electorali

La 6 mai 2016, după rămânerea definitivă a candidaturilor, începe campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016. Campania se va încheia la 4 iunie la ora 7.00.

Tragere la sorți pentru desemnarea judecătorilor care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 5 iunie 2016; 25 martie 2016

Ce se votează la alegerile locale și numărul de alegători din Registrul electoral

La alegerile locale din 5 iunie, desfășurate într-un singur tur de scrutin, cetățenii români cu drept de vot vor primi 3 buletine de vot pentru primari, consilieri locali și consilieri județeni.

Cetățenii români cu drept de vot pot vota la alegerile locale doar în localitatea în care au reședința sau domiciliul. De asemenea, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate nu pot vota la alegerile locale.

Accesând site-ul registrulelectoral.ro și introducând CNP-ul și numele, alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați, cu toate datele de localizare a acesteia. De asemenea, cetățenii care și-au schimbat reședința s-au putut înscrie în Registrul electoral cu adresa nouă de reședință până cel mai târziu la data de 21 aprilie 2016.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 12 aprilie 2015 era de 18.264.835, cu 2.823 mai puțin față de informarea Autorității Electorale Permanente (AEP) din 5 aprilie (18.267.658) și cu 7.451 mai puțin decât cea din 2 martie (18.275.109).

Potrivit AEP, diferențele apar ca urmare a procedurii de actualizare permanentă, efectuată de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia. Registrul electoral este actualizat prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

Componența BEC

La 25 martie 2016, în conformitate cu calendarul electoral stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 51/2016, s-a constituit Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile locale din 5 iunie. Astfel, în baza art. 38 alin. 1 din Legea nr. 115/2015 privind alegerile locale, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-a desemnat, prin tragere la sorți, pe cei șapte judecători ai BEC: Andreia Liana Constanda, Carmen Georgeta Negrilă, Nina Ecaterina Grigoraș, Iulia Manuela Cîrnu, Rodica Zaharia, Simona Elena Cîrnaru și Maricela Cobzariu. De asemenea, președintele BEC pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 a fost aleasă judecătoarea de la ÎCCJ, Carmen Georgeta Negrilă.

Din BEC mai fac parte trei membri ai AEP (președintele Ana Maria Pătru și vicepreședinții Constantin-Florin Mitulețu-Buică și Marian Muhuleț) și șase membri ai partidelor politice (Cristian Ene — PNL, Zsombor Vajda — UDMR, Lucian Dan Vlădescu — PSD, Mihai Traian Mustăciosu — ALDE, Răzvan Țurea — UNPR și Ivan Truțer — minorități).

Noutăți în procesul electoral: sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și corpul experților electorali

Procesul electoral privind alegerile locale din 5 iunie 2016 este caracterizat de o serie de noutăți față de procesele electorale anterioare. Astfel, se aplică pentru prima dată un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), în fiecare secție de vot fiind prezent câte un operator de calculator.

Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), participă la evenimentul de prezentare a aplicației informatice pentru desemnarea operatorilor de calculator ai secțiilor de votare la alegerile locale din 5 iunie 2016; 29 aprilie 2016

De asemenea, desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora se face, din rândul membrilor Corpului experților electorali, prin tragere la sorți computerizată.

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora și este gestionată de AEP. Pot face parte din Corpul experților electorali persoanele care au cetățenia română, cunosc limba română, scris și vorbit, au drept de vot, nu fac parte dintr-un partid politic, au absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu și nu sunt condamnate sau nu au probleme penale.

Cei care au vrut să facă parte din Corpul experților electorali, au putut, începând cu 1 ianuarie 2016, să susțină un examen de admitere (examen scris sau online) din legislația în materia exercitării dreptului de vot și a modului de aplicare a acesteia, precum și din planificarea operațiunilor electorale din secția de votare.

La 5 mai 2016, președintele AEP, Ana Maria Patru, a precizat că se înregistrează un deficit de 475 de cereri pentru experți electorali în 98 de localități și în sectoarele 1 și 5 ale municipiului București.

AGERPRES/ (Documentare — Ionela Gavril, editor: Anca Pandea, editor online: Gabriela Badea)

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud