MĂSURI DRASTICE LUATE DE POLIŢIE ŞI AUTORITĂŢILE LOCALE DUPĂ BĂTĂLIA ROMILOR DE LA BASCOV

     Incidentele grave din centrul comunei, care s-au petrecut acum câteva săptămâni, au  determinat autorităţile locale şi oamenii legii să ia măsuri drastice pentru a preîntâmpina noi astfel de evenimente.

     Marţi, 26 septembrie, două clanuri de romi s-au luat la bătaie în centrul localităţii, chiar în faţa Primăriei şi a secţiei de poliţie, zeci de etnici atacându-se reciproc cu arme

albe. Poliţiştii au fost nevoiţi să tragă câteva focuri de armă pentru a-I potoli pe romii agresivi, incidental fiind aplanat abia după intervenţia trupelor de mascaţi.

     Găştile de romi - filate nonstop de trupele de intervenţie

     La mai bine de o lună de la bătaia ca-n filme, romii continuă să-şi facă veacul în faţa sălilor de jocuri de noroc situate în zona comercială a comunei, la parterul blocurilor din centrul Bascovului. De această dată, însă, sub ochii vigilenţi ai trupelor de intervenţie, care au cantonat peste drum un echipaj gata să intervină în caz că romii au iarăşi chef de harţă. Aceasta a fost unica soluţie de a-i ţine pe potenţialii scandalagii sub control, deoarece oamenii legii sunt legaţi de mâini şi de picioare, neputând să le interzică cetăţenilor de etnie romă să se adune cu zecile în centrul comunei, întrucât legislaţia nu are prevederi în acest sens.

     Amenzi de sute de milioane

     Aceasta a fost una dintre consecinţele războiului de acum o lună de la Bascov, deoarece, aşa cum ne-a declarat primarul Gheorghe Stancu, imediat după incidente autorităţile locale şi cele de ordine şi-au unit forţele şi au făcut front comun împotriva ţiganilor certaţi cu legea. „Pe fondul incidentelor care au avut loc la sfârşitul lunii septembrie în centrul comunei, reprezentanţii Secţiei 3 de Poliţie Rurală Bascov împreună cu Poliţia Locală au elaborat un plan de acţiune, care constă în monitorizarea permanentă a zonei centrale a comunei, implicit a cetăţenilor de etnie romă care îşi fac veacul aici, dar şi a altor zone vulnerabile. De asemenea, s-a luat decizia ca la acţiunile de monitorizare să participe şi poliţişti de la IJP Argeş, dar şi jandarmi. Într-o primă fază, Primăria Bascov, cu sprijinul poliţiştilor naţionali şi locali, a efectuat o verificare la locuinţele romilor din satul Scheau,implicaţi în conflictul de acum o lună. Cu acest prilej, s-a constatat că o parte din casele romilor nu respectau legislaţia privind construcţiile, mai exact, au fost descoperite lucrări de extindere a locuinţelor fără ca acestea să aibă autorizaţie. Ca urmare a constatărilor făcute, s-au întocmit trei procese verbale de sancţionare, acordându-se amenzi cuprinse între 10 şi 100 de milioane de lei vechi fiecare”, ne-a relatat primarul comunei Bascov. În mod surprinzător, deşi sunt cunoscuţi ca rău-platnici, romii din Scheau şi-au achitat deja amenzile, semn că acţiunile din ultima perioadă i-au mai speriat. În plus, după cum ne-a declarat Gheorghe Stancu, s-au stabilit termene de intrare în legalitate, conform prevederilor Legii 50/1991.

     Sălile de păcănele -închise după ora 20

     O altă măsură luată de autorităţi a vizat reducerea programului de funcţionare a unităţilor specializate în jocuri de noroc situate pe raza localităţii. 

     Se ştie că ţiganii din Bascov şi nu numai stau aproape toată ziua în sălile de păcănele din centrul comunei, timp în care mai şi consumă băuturi alcoolice. Aceste săli de jocuri de noroc au fost de altfel cartierul general al „războiului” de acum o lună, acesta fiind şi motivul pentru care, printr-o Hotărâre a Consiliului Local adoptată în luna octombrie, aleşii comunei Bascov au decis să limiteze programul de funcţionare al acestora până cel târziu la ora 20.00.

     43 de camere video vor fi montate în comună

     Seria măsurilor destinate prevenirii evenimentelor de tulburare a ordinii şi liniştii publice va fi completată de un proiect al administraţiei locale, care vizează montarea a 43 de camera video în zonele vulnerabile ale comunei. „Este în curs de finalizare documentaţia privind achiziţionarea şi montarea unui sistem de monitorizare video format din 43 de camera de supraveghere şi dispecerat. Camerele vor fi montate în punctele considerate cu risc ridicat, precum centrul comunei, satul Scheau, intersecţii, instituţiile publice etc. Dispeceratul va funcţiona 24 de ore din 24, sisteme de monitorizare urmând să aibă atât Secţia de Poliţie Rurală, cât şi Poliţia Locală”, a completat primarul comunei Bascov.