ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cine iubește natura, își prețuiește sănătatea și tinerețea spirituală.

     Anul școlar 2017-2018, a început cu o reușită a parteneriatul dintre Școala Gimnazială „Virgil Calotescu” Bascov și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș, încheiat în luna martie 2017. Elevii şcolilor de pe raza comunei Bascov, alături de cadrele didactice colaboratoare au reușit colecteze deşeuri electronice, electrocasnice și baterii, în data de 22 septembrie 2017, acțiunea fiind salutată de către reprezentantul A.D.I. Servsal, prof. Ștefan Cristian. Conducerea unității școlare din Bascov (director Minerva Rizea și director adjunct Valeria Ion) și coordonatorul parteneriatului la nivelul școlii, bibliotecar Paula Briceag, au susținut activități şi lecții deschise în cadrul Centrului de Informare Bascov, activități de educare și informare a elevilor și a cadrelor didactice, cu privire la modalitățile, la importanța și la obligațiile legale ce le revin, cu privire la selectarea deșeurilor, inclusiv a bateriilor uzate.

     Organizatorii mulţumesc elevilor, cadrelor didactice, părinților pentru buna colaborare în cadrul acestui proiect de parteneriat și încurajează participarea acestora în continuare, pentru finalizarea proiectului cu rezultate deosebite în decembrie 2017. Bateriile şi electrocasnicele mici pot fi colectate selectiv şi în primării şi şcoli. ADI Servsal a dotat aceste instituţii cu recipiente de colectare pentru aceste tipuri de deşeuri periculoase, după cum a informat directorul Servsal, Gabriel Moiceanu. Astfel, elevii, dar şi adulţii, îşi pot aduce acumulatorii şi bateriile consumate pentru a fi colectate şi ulterior reciclate. Aceste deşeuri sunt considerate periculoase deoarece conţin diferite substanţe nocive, în cantităţi mici. Bateriile neîncărcabile sau cele reîncărcabile, bateriile de tip pastilă sunt utilizate frecvent în activităţile zilnice, pentru funcţionarea diferitelor aparate casnice sau a jucăriilor. Acestea sunt cele mai periculoase şi poluante deşeuri şi ar trebui să fie colectate separat de gunoiul menajer.

     Din păcate, dacă nu se respectă normele de colectare, acest tip de deşeuri au un impact nefast asupra sănătăţii noastre. Prin reciclarea bateriilor se economisesc reurse, prin recuperarea metalelor valoroase folosite la acestea, precum argint, cobalt sau nichel. De asemenea, se evită intoxicaţii sau contaminări periculoase cu mercur, litiu sau plumb, acestea fiind de asemenea conţinute de unii acumulatori. Pornită în Argeş, la initiative ADI Servsal, campania Ecoatitudine a fost demarată şi de alte 15 judeţe, prin intermediul Asociaţiei ADI-urilor din România, inspirate de acest model de educaţie ecologică. „Practic, implicăm şcoli,elevi, studenţi, întro educaţie inversă, de la copil la părinte. Împreună cu colegii şi ecovoluntarii, mergem din poartă în poartă pentru a informa argeşenii despre gestionarea corectă a deşeurilor din gospodării”, a precizat Gabriel Moiceanu. Campaniile ADI Servsal vor continua pentru a conştientiza populaţia de importanţa acţiunilor sale.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud