ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Modernizarea stadionului de la Valea Ursului - blocată de interese imobiliare dubioase

     Primăria a fost nevoită să sisteze lucrările, după ce, la 27 de ani de la Revoluţie, Direcţia Silvică s-a trezit să-l revendice în instanţă.

     Primarul Gheorghe Stancu promite că se va lupta până în pânzele albe pentru a păstra terenul în patrimoniul comunei Bascov.

      Aşadar, Direcţia Silvică a solicitat instanţei să se pronunţe din punct de vedere juridic cui aparţine acest teren în suprafaţă de 1,2 hectare.

     La baza acţiunii în instanţă, Direcţia Silvică aduce ca argume Momentan, lucrările de modernizare a bazei sportive de la Valea Ursului - care prevedeau amenajarea terenului cu gazon sintetic, tribune de 2000 de locuri, nocturnă şi împrejmuire - au fost sistate. Deşi primarul comunei, Gheorghe Stancu, a făcut eforturi deosebite pentru atragerea sursei de finanţare în vederea realizării acestui obiectiv important pentru tinerii din comună şi pentru echipa de fotbal a localităţii, proiectul a fost blocat deocamdată deoarece Direcţia Silvică Argeş a atacat în instanţă administraţia publică locală, revendicând terenul de fotbalnt că în 1979 această suprafaţă era cuprinsă în amenajamentul silvic Valea Ursului din cadrul Ocolului Silvic Cotmeana.

Terenul este inventariat în domeniul public al Bascovului prin hotărâre de guvern

     Între timp, Primăria Bascov se apără cu documente care atestă că la 1 ianuarie 1990 acest teren avea categoria de folosinţă „teren fotbal - zonă de agrement şi recreere”, şi asta pentru că şi până în 1990 terenul a funcţionat ca bază sportivă, fiind folosit de către echipa de fotbal de divizie judeţeană a satului Valea Ursului, Viitorul Valea Ursului. Odată cu Legea 213/1998 privind proprietatea publică, această suprafaţă de teren a fost inventariată în domeniul public al comunei Bascov, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 54/29.10.1999.

     În baza acestei hotărâri a Consiliului Local, care a fost transmisă la Prefectură şi la Consiliul Judeţean Argeş şi, ulterior, la Guvernul României, a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 609 bis din 16 august 2002, prin care s-a aprobat inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al comunei Bascov şi în care, la poziţia nr. 52 din anexa acestui act normativ figurează ca făcând parte din domeniul public al localităţii suprafaţa de teren aferentă stadionului de la Valea Ursului.

Inginerii cu terenuri: împroprietărire la Bârla, punere în posesie la Bascov

     Datorită poziţiei excelente, precum şi valorii sale de piaţă (aproximativ milion de euro), acest teren a mai stârnit şi în trecut interese obscure. De altfel, în urmă cu aproape 15 ani s-a mai încercat obţinerea acestuia de către o anumită persoană fizică, în baza unor legi de retrocedare. Mai exact, acea persoană a fost înscrisă în anexa 53 cu 1,1 hectare de teren la Bârla, însă ulterior, prin hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar Argeş nr. 439/2002 şi 85/2003, persoana respectivă a fost pusă în posesie cu un hectar la Bascov, exact pe actualul amplasament al stadionului de la Valea Ursului. Punerea în posesie a ridicat numeroase semne de întrebare, existând suspiciunea că s-a încălcat flagrant legea, în condiţiile în care retrocedarea nu a avut la bază nicio decizie a comisiilor locale de fond funciar din Bascov şi Bârla.

     Astfel că primarul comunei Bascov a refuzat înscrierea în registrul agricol a titlului de proprietate pentru amplasamentul indicat, aşa cum a refuzat şi eliberarea actelor solicitate de aşa-zisul proprietar în momentul în care acesta s-a şi grăbit să încerce vânzarea terenului. În această situaţie, posesorului titlului de proprietate asupra terenului de fotbal a solicitat Direcţiei Silvice să i se dea un alt amplasament, ceea ce s-a şi întâmplat. În situaţia actuală, cu terenul aflat în litigiu, primarul comunei Bascov s-a văzut nevoit să sisteze lucrările la stadionul Valea Ursului, cel puţin până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive, urmând să se apere în instanţă cu toate documentele pentru a păstra acest teren în proprietatea comunei Bascov.

Procesul intentat de Direcţia Silvică blochează şi construcţia sălii de sport

     Modernizarea stadionului de la Valea Ursului este un proiect pe care administraţia locală şi-ar fi dorit să îl realizeze în acest an în condiţiile în care echipa locală de fotbal, Unirea Bascov, are mari şanse să promoveze şi are nevoie de un stadion omologat pentru Liga a III-a pentru a putea juca la Bascov meciurile de acasă. Locaţia de la Valea Ursului a fost aleasă în detrimentul stadionului din centrul comunei, după ce acesta a fost grav avariat în urma inundaţiilor de acum trei ani, stadionul fiind chiar pe malul pârâului care s-a revărsat. Cum procesul cu Direcţia Silvică ar putea dura şi doi trei ani, aşa cum se întâmplă în astfel de litigii, în paralel, Primăria şi Consiliul Local Bascov a trebuit să găsească o soluţie pentru amenajarea unei baze sportive corespunzătoare cerinţelor FRF.

     Astfel, conducerea administraţiei locale a decis să întocmească documentaţia tehnică pentru amenajarea bazei sportive de la stadionul din centrul comunei, urmând ca, dacă Primăria va câştiga în instanţă procesul cu Direcţia Silvică, să rămână tot ca bază sportivă. Procesul intentat de Direcţia Silvică a complicat şi mai mult decât atât lucrurile. Deşi acţiunea fusese depusă în instanţă undeva spre sfârşitul anului trecut, nimeni nu a comunicat şi Primăriei Bascov acest lucru. Astfel, în februarie anul acesta, fără ca cineva din administraţia locală să ştie de acţiunea în instanţă a Direcţiei Silvice pentru revendicarea terenului de la Valea Ursului şi în ideea că acolo se va amenaja baza sportivă, la propunerea primarului Gheorghe Stancu membrii Consiliului Local au aprobat construirea unei săli de sport cu 180 de locuri pe amplasamentul stadionului din centrul comunei.

     În condiţiile actuale, în care primăria este nevoită să amenajeze tot aici şi baza sportivă a echipei de fotbal Unirea Bascov, proiectul sălii de sport a rămas în aer, căutându-se soluţii de proiectare astfel încât ambele obiective (teren cu tribune + sală de sport) să fie realizate pe amplasamentul stadionului din centrul comunei. Lucru care a devenit însă imposibil, deoarece Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea are un proiect prin care se urmăreşte reamenajarea şi sistematizarea pârâului Bascov, pentru a se preveni inundaţii devastatoare precum cele care au lovit comuna noastră în urmă cu câţiva ani, iar acest proiect prevede lărgirea albiei chiar în zona stadionului. În aceste condiţii, sala de sport nu ar mai avea loc, astfel că reprezentanţii Primăriei Bascov încearcă să găsească alte soluţii de amplasament pentru această construcţie.

Page Reader
Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud